Natuur op Vlieland

Je gaat op vakantie naar Vlieland voor schitterende natuur, de rust, het mooie zandstrand en het unieke landschap. Als je voor het eerst op het kleinste eiland van Nederland bent dan weet je niet wat je ziet. Het is er zo mooi. Gelukkig rijden er amper auto's zodat je maximaal kunt genieten van de serene rust en de prachtige flora en fauna die het eiland rijk is. Ben jij een natuurliefhebber en rustzoeker? Dan is Vlieland de perfecte keuze voor een heerlijke en ontspannen vakantie.

Natuurhuisje VlielandNatuurhuisje Vlieland Natuurhuisje.nl

Waardering: 5.0 uit 5.0 sterren!

Contactloos verblijf! Geen boekingskosten!

Ben jij een echt natuurliefhebber? Dan is vakantiehuis De Struner op Vlieland precies wat jij zoekt. Het heeft een prachtige ligging in de duinen en het strand is op slechts honderd meter bij je vandaan. Bovendien ligt het vakantiehuis op een ruim eigen terrein waardoor je complete privacy hebt zodat je heerlijk op het terras kunt zitten. Er is ruimte voor vier personen. Overdag geniet je van de vogels en de natuur, 's nachts geniet je van de prachtige sterrenhemel. Wat een heerlijke plek om te onthaasten!

Waar bestaat Vlieland uit?

Vlieland bestaat uit bossen, duinen, fraaie zandstranden, wad, kwelders, polder, vennetjes en heel veel zand. Het eiland is 36 km2 groot. Van deze 36 km2 is bijna alles natuurgebied. Het Waddeneiland wordt ook wel De parel van de Waddenzee genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. De helft van het eiland bestaat uit zand met name het natuurgebied Vliehors in het zuiden lijkt wel op de Sahara. De meeste natuurgebieden op Vlieland zijn vrij toegankelijk.

Vogels

Het is op Vlieland echt heel rustig en de volgels op het eiland vinden dat prachtig. Er komen meer dan 200 vogelsoorten voor. Veel soorten (140) broeden ook op Vlieland en een aantal vogelsoorten gebruiken Vlieland om reserves op te bouwen ter voorbereiding van hun lange tocht. Vlieland is een paradijs voor vogelspotters. Lees verder

zilvermeeuwen op VlielandDrie prachtige zilvermeeuwen op Vlieland.

Hoeveel plantensoorten komen voor op Vlieland?

Op Vlieland komen maar liefst 415 plantensoorten voor zoals:

  • lamsoor
  • zeekraal
  • strandbiet
  • zoutmelde
  • zeealsum

Duinen

Op Vlieland tref je veel duinen. Maar liefst 300 hectare van het duingebied is bebost. De hoogste duin op Vlieland is de Vuurboetsduin. Deze duin met een hoogte van 36 meter is meteen de hoogste duin van alle Waddeneilanden. Op deze duin staat een 40 meter hoge vuurtoren.

Vliehors

Zandplaat de Vliehors is een groot natuurgebied op Vlieland. De Vliehors ligt in het westen van het eiland. Het unieke natuurgebied is eigenlijk een immens grote zandbak (zandplaat) van ongeveer 21 km2 groot. Het is de grootste zandplaat van heel Europa. Lees verder

Kroon's Polders

De Kroon's Polders zijn vier kleine polders die zijn gelegen op het westelijke gedeelte van Vlieland aan de wadkant. Deze polders zijn aangelegd door opzichter P.A. Kroon om te voorkomen dat het eiland in tweeën zou breken. Van de vier polders zijn er drie brak en één polder is zoet. De overgang van een zoute naar zoete omgeving maakt dit gebied uniek.

De Kroon's Polders zijn voor vogels een paradijs. Er broeden ongeveer 70 vogelsoorten zoals kluten, lepelaars, aalscholvers en eidereenden. Naast deze broedvogels komen er ook veel andere vogelsoorten naar dit natuurgebied om uit te rusten. In De Kroon's Polders komen hele bijzondere planten voor zoals zeldzame orchideeën.

Het is zeker leuk om een wandeling te maken in dit unieke natuurgebied. Dit is echter alleen mogelijk onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer. Deze gids vertelt je alles over de flora en fauna van dit unieke gebied. Vergeet zeker niet om een verrekijker mee te nemen zodat je de vogels nog beter kunt bekijken!

Meeuwenduinen

In de Meeuwenduinen broeden in het voorjaar onder andere veel kokmeeuwen.

Wil jij zeehonden spotten?

Zeehonden zijn prachtige dieren en natuurlijk wil je graag één keer in je leven een zeehond in het wild gezien hebben. Ga dan mee met een excursie van Zeehondentochten Vlieland! Je gaat met een rubberboot de Waddenzee op en je gaat bijna zeker zeehonden spotten. Kinderen gaan dit ook erg leuk vinden. De zeehondentochten vinden alleen plaats tussen medio april tot en met oktober. Koop je kaartje bij VVV Vlieland.

Grijze zeehond op VlielandDeze zeehond rust even uit op een zandplaat.

Herfst

Ben je in de herfst op Vlieland? Dan is het een aanrader om cranberry’s te gaan plukken. In deze periode zijn de cranberry’s rijp en kunnen dan geoost worden. Het is op Vlieland overal toegestaan om dit heerlijke fruit te plukken. Kun je ze niet vinden? Vraag aan een Vlielander waar je de cranberry’s kunt vinden.

Bezoek in de herfst de kwelder vlakbij het Posthuys. Dit stukje land wordt zo nu en dan overspoeld met zoutwater. In de herfst groeien hier de mooiste planten en de kleuren zijn werkelijk prachtig.

De Richel

De Richel is een onbegroeide zandplaat. Deze zandplaat ligt niet aan Vlieland vast. Op deze plaat zie je vaak veel grijze zeehonden (soms wel 900 stuks). De jongen zeehonden worden hier ook geboren. Als je met de veerboot naar Vlieland gaat dan kom je langs De Richel. De kans is groot dat je dan de zeehonden hier ziet liggen.

Hoe is Vlieland ontstaan?

Vlieland is 4000 jaar geleden ontstaan door een strandwal die werd opgeworpen door De Noordzee. Vlieland zat lange tijd 'vast' aan Texel. Rond de Middeleeuwen werd Vlieland pas een echt zelfstandig eiland.

Landal Vlieduyn

Vakantie Vlieland bij Landal Vlieduyn

Zoek jij een fijn appartement in de duinen van Vlieland? Landal Vlieduyn ligt op slechts 200 meter van het strand!

Meer info

Hotels Vlieland

Hotels op Vlieland

Een hotel aan het strand of in de duinen? Bekijk het uitgebreide aanbod bij Booking.com!

Meer info

Vakantiehuizen Vlieland

Vakantiehuis Vlieland

Op Vlieland staan prachtige vakantiehuizen in een schitterende omgeving! Check het aanbod bij Natuurhuisjes!

Meer info

Reisgids Vlieland

Reisgidsen over Vlieland

Met een reisgids ontdek je de mooiste plekjes van het eiland Vlieland! Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info

Appartement Vlieduyn Landal
Waardering park: 8.7

Appartement Vlieduyn

Aanbieding!

Zoek jij een leuk appartement op Vlieland? Dit appartement van Landal is geschikt voor 2 personen. Landal Vlieduyn is geopend sinds 2017 dus nog bijna nieuw! Het ligt midden in de natuur in een duinpan en het appartement is zeer compleet ingericht. Er is zelfs een privé sauna, heerlijk! Oost-Vlieland is op loopafstand.
Vakantiehuisje in de natuur contactloos verblijfDe Waddeneilanden zijn prachtig! En dan heeft Natuurhuisjes ook nog eens vakantiehuizen staan op de mooiste plekjes midden in de natuur, dat is nog eens genieten! Ben jij dus een echte natuurliefhebber en wil je graag een vakantiehuis op een mooie locatie boek dan bij Natuurhuisje. Meer info & boeken

Strandhotel Seeduyn Hotels.nl
Waardering: 8.3

Strandhotel SeeduynWellnesscenter van 1000m2!

Nergens in Nederland vind je een hotel dat zo dicht aan zee ligt dan hier bij WestCord Strandhotel Seeduyn. Hier hoor je alleen nog maar het ruisen van de golven in de zee... Het hotels heeft kamers en appartementen en een fantastisch wellnesscenter met binnen- en buitenzwembad.

Vakantiehuis In 't Duin I Logo natuurhuisje

Vakantiehuis In 't Duin IMet een lekker rustige ligging aan de rand van het bos en op slechts 200 meter van het strand heeft dit vakantiehuis een geweldig fijne ligging. Het is geschikt voor 4 personen en huisdieren zijn toegestaan.

Bed & Breakfast de GetijdenBooking.com
Waardering: 8.6

Vakantiehuis GoudmeesjeOp slechts vijf minuutjes fietsen van de veerboot ligt deze fijne bed & breakfast. De kamers zijn luxe en modern ingericht en er is gratis wifi. Het strand ligt op iets meer dan een kilometer van de bed & breakfast, je bent er zo! De directe omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandelingen.

Appartement Ut Endt Booking.com
Waardering: 8.6

Appartement Ut EndtBij de appartementen van Ut Endt beleef jij een heerlijke vakantie op Vlieland. Ze bieden ruimte aan twee tot vier personen. De locatie is fijn, het strand is op anderhalve kilometer afstand. Naar wens boek je een appartement met zeezicht.