Natuur op Vlieland

Vlieland bestaat uit bos, duinen, stranden, wad, kwelders, vennetjes en zand. Ben jij een natuurliefhebber? Dan zijn dit prachtige ingrediënten voor een fijne en rustige vakantie!

Vlieland = natuur.
Het eiland is 36 km2 groot. Van deze 36 km2 is bijna alles natuurgebied. Het Waddeneiland wordt ook wel De parel van de Waddenzee genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. De helft van het eiland bestaat uit zand met name het natuurgebied Vliehors in het zuiden lijkt wel op de Sahara. De meeste natuurgebieden op Vlieland zijn vrij toegankelijk.

Het is er echt heel rustig en de volgels op het eiland vinden dat prachtig. Er komen maar liefst meer dan 200 vogelsoorten voor. Veel soorten (140) broeden ook op Vlieland en een aantal vogelsoorten zullen Vlieland gebruiken om reserves op te bouwen ter voorbereiding van hun lange tocht.

zilvermeeuwen op Vlieland

Duinen

Op Vlieland tref je veel duinen. Maar liefst 300 hectare van het duingebied is bebost. De hoogste duin op Vlieland is het Vuurboetsduin. Deze duin met een hoogte van 36 meter is meteen de hoogste duin van alle Waddeneilanden. Op deze duin staat een kleine vuurtoren.

Vliehors

Zandplaat de Vliehors is een groot natuurgebied op Vlieland. Dit gebied ligt in de westpunt van het eiland. Het is eigenlijk een immens grote zandbak (zandplaat) van ongeveer 21 km2 groot. Het is zelfs de grootste zandplaat van heel Europa. Lees verder over de Vliehors!

Kroon's Polders

De Kroon's Polders zijn vier kleine polders die zijn gelegen op het westelijke gedeelte van Vlieland aan de wadkant. Deze polders zijn aangelegd door opzichter P.A. Kroon om te voorkomen dat het eiland in tweeën zou breken. Van de vier polders zijn er drie brak en één polder is zoet. De overgang van een zoute naar zoete omgeving maakt dit gebied uniek.

De Kroon's Polders zijn voor vogels een paradijs. Er broeden ongeveer 70 vogelsoorten zoals kluten, lepelaars, aalscholvers en eidereenden. Naast deze broedvogels komen er ook veel andere vogelsoorten naar dit natuurgebied om uit te rusten. In De Kroon's Polders komen hele bijzondere planten voor zoals zeldzame orchideeën.

Het is zeker leuk om een wandeling te maken in dit unieke natuurgebied. Dit is echter alleen mogelijk onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer. Deze gids zal je alles vertellen over de flora en fauna van dit unieke gebied. Vergeet zeker niet om een verrekijker mee te nemen zodat je de vogels nog beter kunt bekijken!

Vogels kijken

Vlieland is een paradijs voor vogelspotters. De beste plaats om vogels te bekijken is de Kroon's Polders. In dit gebied zijn meer dan 200 verschillende volgelsoorten gespot. Het gebied zelf is niet toegankelijk maar vanaf het dijkje kun je toch het een ander aanschouwen.

Een andere goede vogelspot is Dodemansbol bij Bomenland. Je ziet hier bij laag water onder andere bergeenden en eiders. Lees verder over welke vogels je allemaal op Vlieland kunt spotten.

Wil jij zeehonden spotten?

Zeehonden zijn prachtige dieren en natuurlijk wil je graag één keer in je leven een zeehond in het wild gezien hebben. Ga dan mee met een excursie van Zeehondentochten Vlieland! Je gaat met een rubberboot de Waddenzee op en je zult bijna zeker zeehonden gaan spotten. Kinderen zullen dit ook erg leuk gaan vinden. De zeehondentochten vinden alleen plaats tussen medio april tot en metoktober. Koop je kaartje bij VVV Vlieland.

Grijze zeehond op Vlieland

Herfst

Ben je in de herfst op Vlieland? Dan is het een aanrader om cranberry’s te gaan plukken. In deze periode zijn cranberry’s rijp en kunnen dan geoost worden. Het is op Vlieland overal toegestaan om dit heerlijke fruit te plukken. Kun je ze niet vinden? Vraag dat aan een Vlielander waar de cranberry’s precies groeien.

Bezoek in de herfst ook de kwelder vlakbij het Posthuys. Op dit stukje land wat zo nu en dan overspoeld wordt door zout water groeien de mooiste planten en de kleuren zijn in de herfst werkelijk prachtig.

De Richel

De Richel is een onbegroeide zandplaat. Deze zandplaat ligt niet aan Vlieland vast. Op deze plaat zie je vaak veel grijze zeehonden (soms wel 900 stuks). De jongen worden hier ook geboren. Als je met de veerboot naar Vlieland gaat dan kom je langs De Richel en zul je waarschijnlijk de zeehonden zien liggen.

Hoe is Vlieland ontstaan?

Vlieland is 4000 jaar geleden ontstaan door een strandwal die werd opgeworpen door De Noordzee. Vlieland zat lange tijd 'vast' aan Texel. Rond de Middeleeuwen werd Vlieland pas een echt zelfstandig eiland.

Landal Vlieduyn

Vakantie Vlieland bij Landal Vlieduyn

Zoek jij een fijn appartement in de duinen van Vlieland? Landal Vlieduyn ligt op slechts 200 meter van het strand!

Meer info

Hotels Vlieland

Hotels op Vlieland

Een hotel aan het strand of in de duinen? Bekijk het uitgebreide aanbod bij Booking.com!

Meer info

Vakantiehuizen Vlieland

Vakantiehuis Vlieland

Op Vlieland staan prachtige vakantiehuizen in een schitterende omgeving! Check het aanbod bij Belvilla!

Meer info

Reisgids Vlieland

Reisgidsen over Vlieland

Met een reisgids ontdek je de mooiste plekjes van het eiland Vlieland! Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info

Strandhotel Seeduyn Hotels.nl
Waardering: 7.9

Strandhotel SeeduynWinter Arrangement!

Nergens in Nederland vind je een hotel dat zo dicht aan zee ligt dan hier bij WestCord Strandhotel Seeduyn. Hier hoor je alleen nog maar het ruisen van de golven in de zee... Het hotels heeft kamers en appartementen en een fantastisch wellnesscenter met binnen- en buitenzwembad.

Appartement Vlieduyn Landal
Waardering park: 8.6

Strandhotel Seeduyn

Aanbieding!

Zoek jij een leuk appartement op Vlieland? Dit appartement van Landal is geschikt voor 2 personen. Landal Vlieduyn is geopend sinds 2017 dus nog bijna nieuw! Het ligt midden in de natuur in een duinpan en het appartement is zeer compleet ingericht. Er is zelfs een privé sauna, heerlijk! Oost-Vlieland is op loopafstand.

Vakantiehuis In 't Zand Belvilla
Waardering: 8.4

Vakantiehuis In 't Zand

Aanbieding!

Gezellig met familie of vrienden op vakantie naar Vlieland, dat gaat prima in deze bungalow! Hij heeft een fijne ligging midden in de duinen en vlakbij de strandopgang. Je zult direct verrast zijn door de gezellige sfeer in dit vakantiehuis. In de woonkamer is een open haard, heerlijk om hier met z'n allen bij te zitten na een strandwandeling. De woning is geschikt voor 9 personen.

Vakantiehuis Bosduif Aan Zee

Vakantiehuis Zeeschelp

Aanbieding!

Dit vakantiehuis is geschikt voor 7 personen en ligt aan de rand van het bos. In 5 minuten wandel je naar de Dorpsstraat en de haven. De woning is ideaal voor wie privacy kan waarderen.