Natuur op Vlieland

Je gaat op vakantie naar Vlieland voor de schitterende natuur, het mooie zandstrand, de rust en de unieke zandplaat de Vliehors. Vlieland is een waar paradijsje voor wandelaars en fietsers. Als je voor het eerst op het kleinste eiland van Nederland bent dan weet je niet wat je ziet. Het is er zo mooi. Bezoek zeker de enorme strandvlakte de Vliehors, het fraaie bos Bomenland en het vogelparadijs de Kroon's Polders. Gelukkig rijden er amper auto's op het Waddeneiland zodat je maximaal kunt genieten van de serene rust en de prachtige flora en fauna die het eiland rijk is. Ben jij een natuurliefhebber en rustzoeker? Dan is Vlieland de perfecte keuze voor een heerlijke en ontspannen vakantie.

Flora VlielandDeze foto maakten we tijdens de wandeling rond de Kroon's Polders.

Natuurhuisje Vlieland
Waardering: 9.0

Natuurhuisje Vlieland

Contactloos verblijf! Geen boekingskosten!

Ben jij een echt natuurliefhebber? Dan is vakantiehuis De Struner op Vlieland precies wat jij zoekt. Het heeft een prachtige ligging in de duinen en het strand is op slechts honderd meter bij je vandaan. Bovendien ligt het vakantiehuis op een ruim eigen terrein waardoor je complete privacy hebt zodat je heerlijk op het terras kunt zitten. Er is ruimte voor vier personen. Overdag geniet je van de vogels en de natuur, 's nachts geniet je van de prachtige sterrenhemel. Wat een heerlijke plek om te onthaasten!
Meer info & boeken

Wat voor landschap heeft Vlieland?

Het landschap van Vlieland bestaat onder andere uit: bossen, duinen, zandstranden, wad, kwelders, polders, vennetjes en een grote zandvlakte (de Vliehors). Het eiland is 36 km2 groot. Van deze 36 km2 is bijna alles natuur. Je ziet op het Waddeneiland amper weilanden. Vlieland oogt qua natuur heel anders dan bijvoorbeeld Texel of Ameland. Vlakbij Oost-Vlieland aan de Waddenzee lopen een aantal paarden in een natuurlijke omgeving. Deze paarden hebben schitterend uitzicht over de Waddenzee.

Paard VlielandDit paard heeft het goed naar de zin op Vlieland.

De parel van de Waddenzee

Vlieland wordt ook wel De parel van de Waddenzee genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. De meeste natuurgebieden op Vlieland zijn vrij toegankelijk zoals de bosgebieden Bomenland, Lange Paal en Nieuwe Kooi. De Kroon's Polders mag je niet zonder boswachter betreden. Het is echter wel toegestaan om naar de vogelkijkhut in de Kroon's Polders te wandelen. Je komt hier via een afgeschermd pad dwars door de de Kroon's Polders heen. Vanaf de vogelkijkhut heb je een schitterend zicht over de Kroon's Polders en je ziet dan de mooiste vogels. Het is tevens mogelijk om rond de Kroon's Polders te wandelen. Dit is een schitterende route van 7.5 kilometer die we je van harte kunnen aanbevelen.

Kroon's Polders VlielandOp weg naar de vogelkijkhut in de Kroon's Polders.

Vliehors

De helft van Vlieland bestaat uit zand met name de Vliehors lijkt wel op de Sahara. De Vliehors ligt in het westen van het Waddeneiland. Dit unieke gebied is eigenlijk een immens grote zandbak (zandplaat) van ongeveer 24 km2 groot. Het is de grootste zandplaat van heel Europa. Lees verder

VliehorsDe Vliehors is een enorme strandvlakte.

Kroon's Polders

De Kroon's Polders zijn een waar paradijsje voor vogels. Er broeden maar liefst 70 vogelsoorten in deze polders. Naast deze broedvogels komen er ook veel andere vogelsoorten naar dit natuurgebied om uit te rusten. In de Kroon's Polders komen hele bijzondere planten voor zoals zeldzame orchideeën. Het is een echte aanrader om een wandeling te maken rondom dit unieke natuurgebied. Lees verder

Vogels

Het is op Vlieland heel rustig en de volgels op het eiland vinden dat natuurlijk prachtig. Wist je dat tijdens de herfsttrek maar liefst 200.000 vogels een bezoek brengen aan het Waddeneiland? Er komen op het eiland meer dan 200 vogelsoorten voor. Veel soorten (140) broeden ook op Vlieland en een aantal vogelsoorten gebruiken Vlieland om reserves op te bouwen ter voorbereiding van hun lange tocht. Vlieland is dus echt een paradijs voor vogelspotters. Lees verder

Hoeveel plantensoorten komen voor op Vlieland?

Op Vlieland komen maar liefst 415 plantensoorten voor zoals:
  • lamsoor
  • zeekraal
  • strandbiet
  • zoutmelde
  • zeealsum

Planten op VlielandOp Vlieland komen 415 plantensoorten voor.

Meeuwenduinen

In de Meeuwenduinen broeden in het voorjaar onder andere veel kokmeeuwen.

Cranberry's plukken

Wist je dat op Vlieland de unieke plant de cranberry groeit? In Nederland komt deze bijzondere plant alleen voor op Terschelling en Vlieland. Rond het jaar 1845 is er op het Waddeneiland een vat cranberrybessen aangespoeld waardoor we nu nog steeds kunnen genieten van deze plant met de heerlijke bessen. De bes van de cranberry is zeer gezond en bevat veel vitamines. Op Vlieland mag je deze bessen plukken. Meestal is het oogstseizoen tussen medio september tot eind oktober. De gemeente geeft aan wanneer er precies geplukt mag worden. Je mag de bessen zonder vergunning met de hand plukken. Wil je plukken met een kam/plubak? Dan heb je een vergunning nodig. Overigens hebben de Vlielanders deze vergunning niet nodig.

Oude Kooi

De Oude Kooi is het oudste bos van Vlieland. Je tref in dit fraaie bos ook een eendenkooi. Het is zeker een aanrader om een wandeling te maken in dit bos. Lees verder

De Richel

De Richel is een onbegroeide zandplaat. Deze zandplaat ligt niet aan Vlieland vast. Op deze plaat zie je vaak veel grijze zeehonden (soms wel 900 stuks). De jongen zeehonden worden hier ook geboren. Als je met de veerboot naar Vlieland gaat dan kom je langs De Richel. De kans is groot dat je op deze plaat zeehonden ziet liggen.

Duinen

Op Vlieland tref je veel duinen. Maar liefst 300 hectare van het duingebied is bebost. De hoogste duin op het Waddeneiland is de Vuurboetsduin. Deze duin met een hoogte van 42 meter is meteen de hoogste duin van alle Waddeneilanden. Op de Vuurboetsduin staat de 16.8 meter hoge vuurtoren van Vlieland.

Duinen, strand en de Noordzee op VlielandDuinen, strand en de Noordzee.

Wil jij zeehonden spotten?

Zeehonden zijn prachtige dieren en natuurlijk wil je graag één keer in je leven een zeehond in het wild gezien hebben. Ga dan mee met een excursie van Zeehondentochten Vlieland! Je gaat dan met een rubberboot de Waddenzee op en je ziet tijdens deze excursie bijna zeker zeehonden. De kinderen gaan dit erg leuk vinden. De zeehondentochten vinden alleen plaats tussen medio april tot en met oktober. Lees verder

Grijze zeehond op VlielandDeze zeehond rust even uit op een zandplaat.

Herfst

Ben je in de herfst op Vlieland? Dan is het een aanrader om cranberry’s te gaan plukken. In deze periode zijn de cranberry’s rijp en kunnen dan geoost worden. Het is op Vlieland overal toegestaan om dit heerlijke fruit te plukken. Kun je ze niet vinden? Vraag aan een Vlielander waar je de cranberry’s kunt vinden. Bezoek in de herfst de kwelder vlakbij het Posthuys. Dit stukje land wordt zo nu en dan overspoeld met zoutwater. In de herfst groeien hier de mooiste planten en de kleuren zijn werkelijk prachtig.

Hoe is Vlieland ontstaan?

Vlieland is 4000 jaar geleden ontstaan door een strandwal die werd opgeworpen door De Noordzee. Vlieland zat lange tijd 'vast' aan Texel. Rond de Middeleeuwen werd Vlieland pas een echt zelfstandig eiland.

Landal Vlieduyn

Vakantie Vlieland bij Landal Vlieduyn

Zoek jij een fijn appartement in de duinen van Vlieland? Landal Vlieduyn ligt op slechts 200 meter van het strand!

Meer info

Hotels Vlieland

Hotels op Vlieland

Een hotel aan het strand of in de duinen? Bekijk het uitgebreide aanbod bij Booking.com!

Meer info

Vakantiehuizen Vlieland

Vakantiehuis Vlieland

Op Vlieland staan prachtige vakantiehuizen in een schitterende omgeving! Check het aanbod bij Natuurhuisjes!

Meer info

Reisgids Vlieland

Reisgidsen over Vlieland

Met een reisgids ontdek je de mooiste plekjes van het eiland Vlieland! Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info
Waardering: 4.6/5.0
Landal Vlieduyn appartement met sauna

Appartement Vlieduyn

Aanbieding!

Zoek jij een leuk appartement op Vlieland? Dit appartement van Landal is geschikt voor 2 personen. Vanuit je appartement wandel je zo naar het strand! Het ligt midden in de natuur in een duinpan en het appartement is zeer compleet ingericht. Er is zelfs een privé sauna, heerlijk! Oost-Vlieland is op loopafstand.
Meer info & boeken

Waardering: 8.2 Voordeeluitjes
Strandhotel Seeduyn Strand Vlieland

Strandhotel Seeduyn

Wellnesscenter van 1000m2!

Nergens in Nederland vind je een hotel dat zo dicht aan zee ligt dan hier bij WestCord Strandhotel Seeduyn. Hier hoor je alleen nog maar het ruisen van de golven in de zee... Het hotels heeft kamers en appartementen en een fantastisch wellnesscenter met binnen- en buitenzwembad.
Meer info & boeken

Reisverslag Vlieland

Reisverslag Vlieland

Vier dagen lang zon, zee en strand, vier dagen Vlieland! We zagen veel van het eiland, wat een heerlijke tijd hebben we hier gehad! Wil je weten wat we er allemaal deden? En wil je tips voor als je zelf naar Vlieland gaat? Lees dan ons reisverslag.
Naar het reisverslag

Vakantiehuis in de natuur Vlieland

Natuurhuisje

De Waddeneilanden zijn prachtig! En dan heeft Natuurhuisjes ook nog eens vakantiehuizen staan op de mooiste plekjes midden in de natuur, dat is nog eens genieten! Ben jij dus een echte natuurliefhebber en wil je graag een vakantiehuis op een mooie locatie boek dan bij Natuurhuisje.
Meer info & boeken

Waardering: 8.7 Booking,com
Bed & Breakfast de Getijden

Bed & Breakfast de Getijden

Op slechts vijf minuutjes fietsen van de veerboot ligt deze fijne bed & breakfast. De kamers zijn luxe en modern ingericht en er is gratis wifi. Het strand ligt op iets meer dan een kilometer van de bed & breakfast, je bent er zo! De directe omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandelingen.
Meer info & boeken

Waardering: 8.8 Booking,com
Appartement Ut End Vlieland

Ut endt

Bij de appartementen van Ut Endt beleef jij een heerlijke vakantie op Vlieland. Ze bieden ruimte aan twee tot vier personen. De locatie is fijn, het strand is op anderhalve kilometer afstand. Naar wens boek je een appartement met zeezicht.
Meer info & boeken

Bekijk aanbiedingen naar Vlieland:

Landal Vlieduyn appartement met sauna

Volg ons op sociale media:
FacebookInstgram