Strand van Vlieland

Het strand van Vlieland is zeer fraai en heeft een lengte van ongveer twaalf kilometer. Tussen paal 50 en paal 51 tref je een bewaakt strand. Dit bewaakte strand ligt vlakbij het plaatsje Oost-Vlieland.

Het mooiste strand van Vlieland ligt aan het einde van de Badweg. In de zomer en bij mooi weer is het op dit strand wel behoorlijk druk. Als je het op deze locatie te druk vindt fiets dan een stukje door ongeveer vier kilometer richting het zuiden. Het is een prachtige route door de duinen en de natuur van het Waddeneiland. Bij het einde van strandopgang 'Pad van Twintig' is het veel rustiger op het strand.

Zandstrand Vlieland

Schoonste Strand van de Waddeneilanden

In 2018 en 2019 heeft Vlieland de prijs gewonnen voor het Schoonste Strand van de Waddeneilanden. De badgasten en inspecteurs gaven het strand van Vlieland in 2018 maar liefst een 9.1! Het Waddeneiland mocht deze prijs dus twee keer op rij in ontvangst nemen. In 2013 had Vlieland ook al een prijs ontvangen. Het strand van Vlieland werd toen namelijk uitgeroepen door Zoover en Weeronline tot het Beste Strand van alle Waddeneilanden.

Vlieland is in 2019 toegetreden tot de organisatie Green Deal Schone Stranden. Deze organisatie heeft als doel om de stranden zo schoon mogelijk te houden en probeert de strandbezoekers positief te beïnvloeden om het zwerfafval op te ruimen.

Vind jij een mooi en schoon strand belangrijk? Dan kun je het beste op vakantie gaan naar Vlieland want dan zul je zeker niet teleurgesteld worden.

Strekdammen

Op het strand van Vlieland liggen een aantal strekdammen. Op de andere Waddeneilanden zijn dergelijke dammen niet aanwezig. Deze dammen zijn aangelegd om de sterke stroming te verminderen. Als je gaat zwemmen in de zee kom dan niet te dicht bij deze dammen voor je eigen veiligheid. Op deze dammen verblijven veel vogels zoals zilvermeeuwen, aalscholvers en mantelmeeuwen.

Let op dat bij afgaand water de Noorzee gevaarlijk kan zijn. Tussen paal 53 en 54 kun je beter niet de zee in gaan in verband met de sterke stroming.

Powervliegeren

Heb je wel eens gehoord van powervliegeren? Het is een compleet andere vorm van vliegeren en fantastisch leuk om te doen op Vlieland. Het is een fysiek best zware sport omdat de vlieger heel groot is en zelfs bij een klein beetje wind is het hard werken om de vlieger onder controle te houden. Op Vlieland kun je deze sport onder begeleiding beoefenen.

Strandpaviljoens

Op Vlieland zijn natuurlijk ook verschillende strandpaviljoens zoals 'Strandpaviljoen Gestrand' en 'Strandpaviljoen 't Badhuijs'. Je kunt hier heerlijk wat eten en/of drinken en het uitzicht is altijd mooi.

Strandpaviljoen 't Badhuijs is in 2017 uitgeroepen tot het beste paviljoen van heel Nederland. Dus ga hier zeker even naar toe want deze titel krijg je natuurlijk niet zomaar.

'Strandpaviljoen Gestrand' ligt op een wel heel bijzondere locatie namelijk aan De Wadden. Het uitzicht vanaf dit strandpaviljoen is uniek!

Kijk uit!

Ga je met kinderen naar het strand en wil je met ze gaan zwemmen in de zee? Dan hebben we de volgende tips voor je. Deze tips zijn natuurlijk ook bruikbaar als je zonder je kinderen gaat zwemmen.

  • Ga alleen zwemmen tussen de vlaggen van een bewaakt strand en bij opkomend water.
  • Kijk uit voor stroming. Tussen de zandbanken die voor de kust liggen kan een sterke stroming ontstaan. Deze stroming wordt een mui genoemd.
  • Kijk van te voren waar de reddingsbrigade zit.
  • Ga niet te ver zwemmen in de zee.
  • Let op afkoeling want het zeewater kan erg koud zijn.
  • Ga zeker niet alleen zwemmen in de zee.

Strand en duinen op Vlieland

Blokarten

Blokarten is super leuk om te doen op het strand van Vlieland! De stranden zijn natuurlijk fantastisch mooi en het waait bijna altijd. Blokarten is zeilen op het strand met meestal een driewieler buggy. Als het voldoende waait dan kun je een snelheid behalen van zelfs 70 km per uur. Stel je voor hoe leuk dat is.

Honden

Goed nieuws voor honden. Honden mogen namelijk op Vlieland los op het strand lopen. Honden mogen ook los lopen in het oosten van Vlieland en in het bos rond het dorp. Alleen in Oost-Vlieland en ten westen van het bos rond het dorp moet de hond wel aangelijnd zijn. Je kunt het beste de borden goed in de gaten houden. Let wel op dat je hond niet achter vogels en konijnen aan gaat zitten.

Naaktstrand

Naturisten zijn op Vlieland zeker welkom. Op alle stranden mag naakt gerecreëerd worden behalve tussen paal 50 en paal 51. Dit is namelijk het bewaakte strand van Vlieland.

Duurzaam ondernemen op het strand!

De strandondernemers op Vlieland doen er alles aan om het strand schoon te houden. Zij zijn continu bezig om het prachtige zandstrand van het Waddeneiland goed schoon te houden en daarnaast zetten zij zich zoveel mogelijk in om duurzaam te ondernemen. Iedere ondernemer doet dat op zijn eigen manier. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en initiatieven om het strandjutten te bevorderen.

Landal Vlieduyn

Vakantie Vlieland bij Landal Vlieduyn

Zoek jij een fijn appartement in de duinen van Vlieland? Landal Vlieduyn ligt op slechts 200 meter van het strand!

Meer info

Hotels Vlieland

Hotels op Vlieland

Een hotel aan het strand of in de duinen? Bekijk het uitgebreide aanbod bij Booking.com!

Meer info

Vakantiehuizen Vlieland

Vakantiehuis Vlieland

Op Vlieland staan prachtige vakantiehuizen in een schitterende omgeving! Check het aanbod bij Belvilla!

Meer info

Reisgids Vlieland

Reisgidsen over Vlieland

Met een reisgids ontdek je de mooiste plekjes van het eiland Vlieland! Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info

Strandhotel Seeduyn Hotels.nl
Waardering: 7.9

Strandhotel SeeduynWinter Arrangement!

Nergens in Nederland vind je een hotel dat zo dicht aan zee ligt dan hier bij WestCord Strandhotel Seeduyn. Hier hoor je alleen nog maar het ruisen van de golven in de zee... Het hotels heeft kamers en appartementen en een fantastisch wellnesscenter met binnen- en buitenzwembad.

Appartement Vlieduyn Landal
Waardering park: 8.6

Strandhotel Seeduyn

Aanbieding!

Zoek jij een leuk appartement op Vlieland? Dit appartement van Landal is geschikt voor 2 personen. Landal Vlieduyn is geopend sinds 2017 dus nog bijna nieuw! Het ligt midden in de natuur in een duinpan en het appartement is zeer compleet ingericht. Er is zelfs een privé sauna, heerlijk! Oost-Vlieland is op loopafstand.

Vakantiehuis In 't Zand Belvilla
Waardering: 8.4

Vakantiehuis In 't Zand

Aanbieding!

Gezellig met familie of vrienden op vakantie naar Vlieland, dat gaat prima in deze bungalow! Hij heeft een fijne ligging midden in de duinen en vlakbij de strandopgang. Je zult direct verrast zijn door de gezellige sfeer in dit vakantiehuis. In de woonkamer is een open haard, heerlijk om hier met z'n allen bij te zitten na een strandwandeling. De woning is geschikt voor 9 personen.

Vakantiehuis Bosduif Aan Zee

Vakantiehuis Zeeschelp

Aanbieding!

Dit vakantiehuis is geschikt voor 7 personen en ligt aan de rand van het bos. In 5 minuten wandel je naar de Dorpsstraat en de haven. De woning is ideaal voor wie privacy kan waarderen.