Kroon's Polders

De Kroon's Polders zijn een paradijs voor natuurliefhebbers en vogelspotters. De Kroon's Polders bestaan uit vier verschillende polders. Drie van de vier polders zijn brak (zout en zout water) en er is één polder zoet omdat deze polder verbonden is met de Waddenzee. De overgang van een zoute naar zoete omgeving maakt dit natuurgebied uniek. In de eerste polder stroomt kalkrijk water vanuit de Meeuwenduinen. Je treft in deze polder een rijke variatie aan planten. Er wordt jaarlijks gemaaid waardoor de schitterende bloemrijke graslanden in stand blijven. De vogels rusten op de laagste en onbegroeide plaatsen in de polders bij hoog water.

Lepelaars in de Kroon's poldersDeze foto maakten we vanuit de vogelkijkhut in de Kroon's Polders. Op de voorgrond zie je vier lepelaars.

Mag je wandelen in de Kroon's Polders?

Het is niet toegestaan om te wandelen in de Kroon's Polders. Er worden wel excursies aangeboden om de Kroon's Polders met een boswachter te bezoeken. Deze boswachter vertelt je alles over de flora en fauna van dit unieke natuurgebied. Vergeet zeker niet om een verrekijker mee te nemen zodat je de vogels nog beter kunt bekijken.

Wandeling om de Kroon's polders heen

Het is wel mogelijk om een route van 7.5 kilometer om de Kroon's Polders te wandelen. Dit is een schitterende wandelroute met mooie vergezichten. Je wandelt als bonus ook nog een stukje over het Noordzeestrand en je komt ook nog langs de Waddenzee. Wij hebben deze wandeling zelf gemaakt. We waren zeer onder de indruk van deze gevarieerde wandelroute. Je loopt met deze route om de Kroon's Polders heen maar na een paar kilometer wandelen kun je de vogelkijkhut bezoeken in het hart van de Kroon's Polders. Via een afgeschermd pad kun je deze vogelkijkhut bereiken. Vanaf deze plek zie je de mooiste vogels van heel dichtbij. Gelukkig hadden we onze camera met telelens bij ons.

Vogelhut de Kroon’s Polders VlielandVanaf de vogelkijkhut in de Kroon's Polders kun je de vogels heel goed zien en fotograferen.

Waar is het startpunt van de wandeling om de Kroon's Polders?

Wil je graag de wandeling maken van 7.5 kilometer rond de Kroon's Polders? Het startpunt van deze wandeling bevindt zich langs de Postweg in de buurt van Posthuys Vlieland. Posthuys Vlieland is een hotel en eetcafé en ligt helemaal in het westen van Vlieland. Je kunt de fiets bij dit hotel zetten en ook bij het startpunt van de route kun je je fiets parkeren. Het hotel is ook te bereiken met het openbare vervoer. Voor het hotel tref je een bushalte. De wandelroute wordt heel goed aangegeven met de kleur blauw.

Waar liggen de Kroon's Polders?

De Kroon's Polders zijn vier kleine polders die zijn gelegen op het westelijke gedeelte van Vlieland aan de wadkant. Dit mooie natuurgebied ligt vlakbij de zandvlakte de Vliehors. Als je de blauwe route volgt van 7.5 kilometer dan loop je ook een stukje langs het militair oefenterrein Vliehors Range.

Wandeling om de Kroon's PoldersHet is een echte aanrader om de route van 7.5 kilometer om de Kroon's Polders te wandelen.

Welke vogelsoorten broeden in de Kroon's Polders?

In de polders broeden ongeveer 70 vogelsoorten waaronder:

  • aalscholver
  • lepelaar
  • eidereend
  • graspiepers
  • kluut
  • Als je geluk hebt zie je ook de schuwe waterral.

Hoe zijn de Kroon's Polders ontstaan?

In het jaar 1850 werden er door een storm gaten in de duinen geslagen ter hoogte van het Posthuys. Duinvalleien stonden daardoor helemaal onder water. In die tijd was Vlieland nog maar 750 meter breed. Er werden stuifdijken aangelegd zodat de gaten gedicht konden worden. In het jaar 1900 werden er nog veel meer stuifdijken aangelegd. Tussen de stuifdijken ontstonden er stuifpolders (kunstmatige duinvalleien). Onder leiding van de opzichter P.A. Kroon van Rijkswaterstaat werden de stuifdijken op een nog grotere afstand van elkaar gelegd zodat de ontstane polders voor landbouw gebruikt konden worden. Het landbouw avontuur mislukte omdat het gebied veel te nat was. Staatsbosbeheer nam het gebied over om er een schitterend natuurgebied van te maken. De Kroon's Polders zijn genoemd naar de opzichter P.A. Kroon.

Terug naar Natuur op Vlieland

Landal Vlieduyn

Vakantie Vlieland bij Landal Vlieduyn

Zoek jij een fijn appartement in de duinen van Vlieland? Landal Vlieduyn ligt op slechts 200 meter van het strand!

Meer info

Hotels Vlieland

Hotels op Vlieland

Een hotel aan het strand of in de duinen? Bekijk het uitgebreide aanbod bij Booking.com!

Meer info

Vakantiehuizen Vlieland

Vakantiehuis Vlieland

Op Vlieland staan prachtige vakantiehuizen in een schitterende omgeving! Check het aanbod bij Natuurhuisjes!

Meer info

Reisgids Vlieland

Reisgidsen over Vlieland

Met een reisgids ontdek je de mooiste plekjes van het eiland Vlieland! Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info
Waardering: 4.6/5.0
Landal Vlieduyn appartement met sauna

Appartement Vlieduyn

Aanbieding!

Zoek jij een leuk appartement op Vlieland? Dit appartement van Landal is geschikt voor 2 personen. Vanuit je appartement wandel je zo naar het strand! Het ligt midden in de natuur in een duinpan en het appartement is zeer compleet ingericht. Er is zelfs een privé sauna, heerlijk! Oost-Vlieland is op loopafstand.
Meer info & boeken

Waardering: 8.2 Voordeeluitjes
Strandhotel Seeduyn Strand Vlieland

Strandhotel Seeduyn

Wellnesscenter van 1000m2!

Nergens in Nederland vind je een hotel dat zo dicht aan zee ligt dan hier bij WestCord Strandhotel Seeduyn. Hier hoor je alleen nog maar het ruisen van de golven in de zee... Het hotels heeft kamers en appartementen en een fantastisch wellnesscenter met binnen- en buitenzwembad.
Meer info & boeken

Reisverslag Vlieland

Reisverslag Vlieland

Vier dagen lang zon, zee en strand, vier dagen Vlieland! We zagen veel van het eiland, wat een heerlijke tijd hebben we hier gehad! Wil je weten wat we er allemaal deden? En wil je tips voor als je zelf naar Vlieland gaat? Lees dan ons reisverslag.
Naar het reisverslag

Vakantiehuis in de natuur Vlieland

Natuurhuisje

De Waddeneilanden zijn prachtig! En dan heeft Natuurhuisjes ook nog eens vakantiehuizen staan op de mooiste plekjes midden in de natuur, dat is nog eens genieten! Ben jij dus een echte natuurliefhebber en wil je graag een vakantiehuis op een mooie locatie boek dan bij Natuurhuisje.
Meer info & boeken

Waardering: 8.7 Booking,com
Bed & Breakfast de Getijden

Bed & Breakfast de Getijden

Op slechts vijf minuutjes fietsen van de veerboot ligt deze fijne bed & breakfast. De kamers zijn luxe en modern ingericht en er is gratis wifi. Het strand ligt op iets meer dan een kilometer van de bed & breakfast, je bent er zo! De directe omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandelingen.
Meer info & boeken

Waardering: 8.8 Booking,com
Appartement Ut End Vlieland

Ut endt

Bij de appartementen van Ut Endt beleef jij een heerlijke vakantie op Vlieland. Ze bieden ruimte aan twee tot vier personen. De locatie is fijn, het strand is op anderhalve kilometer afstand. Naar wens boek je een appartement met zeezicht.
Meer info & boeken

Bekijk aanbiedingen naar Vlieland:

Landal Vlieduyn appartement met sauna

Volg ons op sociale media:
FacebookInstgram