Vuurtoren op Vlieland

Als je op vakantie bent op Vlieland ga dan zeker de vuurtoren Vuurduin beklimmen. Het uitzicht vanaf deze vuurtoren is namelijk betoverend mooi! Bij helder weer kun je zeker 40 tot 50 kilometer ver kijken en je ziet dan onder andere Texel, Terschelling, de Waddenzee, de Vliehors en de Friese en Noord-Hollandse kust liggen. De vuurtoren wordt per jaar door duizenden mensen bezocht. Als de vlag op de vuurtoren wappert dan is deze geopend voor bezoekers.

Utzicht vuurtoren Vuurduin VlielandVanaf de vuurtoren Vuurduin heb je een schitterend uitzicht over het eiland.

De vuurtoren brandt nog steeds

De vuurtoren is sinds 1990 open voor toeristen en hij brandt nog steeds. Het licht brandt tekens twee seconden en is daarna twee seconden uit. De Vuurduin is een reservebaken in het geval dat het radarsysteem defect is. Natuurlijk is het ook veel leuker om naar een vuurtoren te kijken die nog licht geeft dan naar een toren die helemaal niet meer actief is.

Hoe hoog is de vuurtoren?

De vuurtoren is slechts 16,8 meter hoog maar staat op de hoogste duin van Vlieland. De Vuurboetsduin is maar liefst 42 meter hoog. Door de hoge ligging op de duin schijnt het licht toch nog 54 meter boven de zeespiegel. De trap naar het panoramadak heeft 49 treden en de lamp ligt nog 9 treden hoger. Het is een flinke klim om helemaal naar boven te komen. Onderaan de duin staat een bankje zodat je eerst even goed kunt uitrusten. Maar als je eenmaal boven bent dan is de beloning zeer groot!

Wat is de geschiedenis van de Vuurduin?

  • Voordat de vuurtoren gebouwd werd brandde op de hoogste duin van het eiland een kolengestookt vuur .
  • De gietijzeren vuurtoren is ontworpen door Quirinus Harder en gebouwd in 1877-1878.
  • In 1909 werden de bovenste verdiepingen en het lichthuis toegevoegd. In dit jaar werd de vuurtoren geopend.
  • Naast de vuurtoren is in 1929 een uitkijkpost gebouwd.
  • De gloeilamp werd in 1973 vervangen door drie kwiklampen.
  • De vuurtoren is een rijksmonument sinds 1980.
  • Het lichthuis werd in 1986 vernieuwd.
  • De vuurtoren is sinds 1990 open voor toeristen.

Zonsondergang

Het is ook leuk om vanuit de vuurtoren de zonsondergang te bekijken. In de maanden juli en augustus is de vuurtoren bij voldoende belangstelling (minimaal 10 personen) tot na zonsondergang geopend. Vanaf 16 april is de toren iedere dag geopend.

Vuurtoren op VlielandDe vuurtoren van Vlieland.

Germ Veenstra

Germ Veenstra is al 30 jaar verbonden met deze vuurtoren. In eerste instantie was hij de vuurtorenwachter en nu is hij de vuurtorenpachter.

Kun je trouwen in de vuurtoren?

Heb je plannen om te trouwen? Overweeg dit dan zeker om te doen in de Vuurduin. Het is namelijk een unieke en schitterende trouwlocatie.

Tijdens de openingstijden is er een vuurtorenwachter aanwezig.

Landal Vlieduyn

Vakantie Vlieland bij Landal Vlieduyn

Zoek jij een fijn appartement in de duinen van Vlieland? Landal Vlieduyn ligt op slechts 200 meter van het strand!

Meer info

Hotels Vlieland

Hotels op Vlieland

Een hotel aan het strand of in de duinen? Bekijk het uitgebreide aanbod bij Booking.com!

Meer info

Vakantiehuizen Vlieland

Vakantiehuis Vlieland

Op Vlieland staan prachtige vakantiehuizen in een schitterende omgeving! Check het aanbod bij Natuurhuisjes!

Meer info

Reisgids Vlieland

Reisgidsen over Vlieland

Met een reisgids ontdek je de mooiste plekjes van het eiland Vlieland! Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info

Appartement Vlieduyn Landal
Waardering park: 8.7

Appartement Vlieduyn

Aanbieding!

Zoek jij een leuk appartement op Vlieland? Dit appartement van Landal is geschikt voor 2 personen. Landal Vlieduyn is geopend sinds 2017 dus nog bijna nieuw! Het ligt midden in de natuur in een duinpan en het appartement is zeer compleet ingericht. Er is zelfs een privé sauna, heerlijk! Oost-Vlieland is op loopafstand.
Vakantiehuisje in de natuur contactloos verblijfDe Waddeneilanden zijn prachtig! En dan heeft Natuurhuisjes ook nog eens vakantiehuizen staan op de mooiste plekjes midden in de natuur, dat is nog eens genieten! Ben jij dus een echte natuurliefhebber en wil je graag een vakantiehuis op een mooie locatie boek dan bij Natuurhuisje. Meer info & boeken

Strandhotel Seeduyn Hotels.nl
Waardering: 8.3

Strandhotel SeeduynWellnesscenter van 1000m2!

Nergens in Nederland vind je een hotel dat zo dicht aan zee ligt dan hier bij WestCord Strandhotel Seeduyn. Hier hoor je alleen nog maar het ruisen van de golven in de zee... Het hotels heeft kamers en appartementen en een fantastisch wellnesscenter met binnen- en buitenzwembad.

Vakantiehuis In 't Duin I Logo natuurhuisje

Vakantiehuis In 't Duin IMet een lekker rustige ligging aan de rand van het bos en op slechts 200 meter van het strand heeft dit vakantiehuis een geweldig fijne ligging. Het is geschikt voor 4 personen en huisdieren zijn toegestaan.

Bed & Breakfast de GetijdenBooking.com
Waardering: 8.6

Vakantiehuis GoudmeesjeOp slechts vijf minuutjes fietsen van de veerboot ligt deze fijne bed & breakfast. De kamers zijn luxe en modern ingericht en er is gratis wifi. Het strand ligt op iets meer dan een kilometer van de bed & breakfast, je bent er zo! De directe omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandelingen.

Appartement Ut Endt Booking.com
Waardering: 8.6

Appartement Ut EndtBij de appartementen van Ut Endt beleef jij een heerlijke vakantie op Vlieland. Ze bieden ruimte aan twee tot vier personen. De locatie is fijn, het strand is op anderhalve kilometer afstand. Naar wens boek je een appartement met zeezicht.