Vuurtoren op Vlieland

Als je op vakantie bent op Vlieland breng dan zeker een bezoek aan de vuurtoren Vuurduin. Het uitzicht vanaf deze vuurtoren is namelijk betoverend mooi. Bij helder weer kun je zeker 40 tot 50 kilometer ver kijken en je ziet dan onder andere Texel, Terschelling, de Waddenzee, de Vliehors en de Friese en Noord-Hollandse kust liggen. Vanaf de vuurtoren kun je ook heel goed zien hoe mooi Vlieland is. De vuurtoren wordt niet voor niets ieder jaar weer door duizenden mensen bezocht. Als de vlag op de vuurtoren wappert dan is deze geopend voor bezoekers.

Uitzicht vuurtoren Vuurduin VlielandVanaf de vuurtoren Vuurduin heb je een schitterend uitzicht over het eiland.

De vuurtoren brandt nog steeds

Vuurtoren Vuurduin is nog steeds in werking. Het licht brandt tekens twee seconden en is daarna twee seconden uit. De Vuurduin is een reservebaken in het geval dat het radarsysteem defect is. Natuurlijk is het veel leuker om naar een vuurtoren te kijken die nog in werking is dan naar een vuurtoren die helemaal niet meer actief is.

Hoe hoog is de vuurtoren?

De vuurtoren is slechts 16,8 meter hoog maar staat op de hoogste duin van Vlieland. De Vuurboetsduin is maar liefst 42 meter hoog. Door de hoge ligging van de vuurtoren op de duin schijnt het licht toch nog 54 meter boven de zeespiegel. De trap naar het panoramadak heeft 49 treden en de lamp ligt nog 9 treden hoger.

Waar ligt de vuurtoren?

Vuurtoren Vuurduin ligt aan de rand van Oost-Vlieland op de Vuurboetsduin. Vanuit de Dorpsstraat loop je er zo naar toe. De vuurtoren ligt aan de Badweg.

VuurboetsduinDeze foto maakten we vanaf de Vuurboetsduin vlakbij de vuurtoren. Je ziet dat het uitzicht over de Waddenzee fenomenaal is.

Hoe kom je bij de vuurtoren?

Er lopen vanaf de voet van de Vuurboetsduin twee verschillende routes naar de vuurtoren. De meest geleidelijke route is via het Liesbeth Listpad. De andere route loopt voornamelijk via een trap. Wij zijn zelf via het Liesbeth Listpad naar boven gewandeld en via de trap weer naar beneden gegaan. Onderaan de duin staat een bankje zodat je eerst even goed kunt uitrusten. Maar als je eenmaal boven bent dan is de beloning zeer groot. Het uitzicht is namelijk schitterend!

Wandeling naar de vuurtoren via het Liesbeth ListpadVia het Liesbeth Listpad wandel je naar de vuurtoren. De wandeling is al heel leuk om te doen.

Wat is de geschiedenis van de Vuurduin?

  • Voordat de vuurtoren gebouwd werd brandde op de hoogste duin van het eiland een kolengestookt vuur.
  • De gietijzeren vuurtoren is ontworpen door Quirinus Harder en werd gebouwd tussen 1877 en 1878.
  • In 1909 werden de bovenste verdiepingen en het lichthuis toegevoegd. In dit jaar werd de vuurtoren geopend.
  • Naast de vuurtoren is in 1929 een uitkijkpost gebouwd.
  • De gloeilamp werd in 1973 vervangen door drie kwiklampen.
  • De vuurtoren is een rijksmonument sinds 1980.
  • Het lichthuis werd in 1986 vernieuwd.
  • De vuurtoren is sinds 1990 open voor toeristen.

Wanneer is de vuurtoren geopend?

Vanaf 16 april t/m 31 oktober is de vuurtoren iedere dag geopend. Tussen 1 november en 15 april is de vuurtoren alleen op woensdag, zaterdag en zondag geopend.

Wat zijn de entreeprijzen?

De entree voor volwassenen is € 3,- en kinderen t/m 12 jaar betalen € 2,-. Tijdens de openingstijden is er een vuurtorenwachter aanwezig.

Zonsondergang

Het is een echte aanrader om vanuit de vuurtoren de zonsondergang te bekijken. In de maanden juli en augustus is de vuurtoren bij voldoende belangstelling (minimaal 10 personen) tot na zonsondergang geopend.

Utzicht vuurtoren Vuurduin VlielandDe vuurtoren van Vlieland.

Germ Veenstra

Germ Veenstra is al 30 jaar verbonden met deze vuurtoren. In eerste instantie was hij de vuurtorenwachter en nu is hij de vuurtorenpachter.

Kun je trouwen in de vuurtoren?

Heb je plannen om te trouwen? Overweeg dit dan zeker om te doen in de Vuurduin. Het is namelijk een unieke en schitterende trouwlocatie.

Terug naar activiteiten

Landal Vlieduyn

Vakantie Vlieland bij Landal Vlieduyn

Zoek jij een fijn appartement in de duinen van Vlieland? Landal Vlieduyn ligt op slechts 200 meter van het strand!

Meer info

Hotels Vlieland

Hotels op Vlieland

Een hotel aan het strand of in de duinen? Bekijk het uitgebreide aanbod bij Booking.com!

Meer info

Vakantiehuizen Vlieland

Vakantiehuis Vlieland

Op Vlieland staan prachtige vakantiehuizen in een schitterende omgeving! Check het aanbod bij Natuurhuisjes!

Meer info

Reisgids Vlieland

Reisgidsen over Vlieland

Met een reisgids ontdek je de mooiste plekjes van het eiland Vlieland! Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info
Waardering: 4.6/5.0
Landal Vlieduyn appartement met sauna

Appartement Vlieduyn

Aanbieding!

Zoek jij een leuk appartement op Vlieland? Dit appartement van Landal is geschikt voor 2 personen. Vanuit je appartement wandel je zo naar het strand! Het ligt midden in de natuur in een duinpan en het appartement is zeer compleet ingericht. Er is zelfs een privé sauna, heerlijk! Oost-Vlieland is op loopafstand.
Meer info & boeken

Waardering: 8.2 Voordeeluitjes
Strandhotel Seeduyn Strand Vlieland

Strandhotel Seeduyn

Wellnesscenter van 1000m2!

Nergens in Nederland vind je een hotel dat zo dicht aan zee ligt dan hier bij WestCord Strandhotel Seeduyn. Hier hoor je alleen nog maar het ruisen van de golven in de zee... Het hotels heeft kamers en appartementen en een fantastisch wellnesscenter met binnen- en buitenzwembad.
Meer info & boeken

Reisverslag Vlieland

Reisverslag Vlieland

Vier dagen lang zon, zee en strand, vier dagen Vlieland! We zagen veel van het eiland, wat een heerlijke tijd hebben we hier gehad! Wil je weten wat we er allemaal deden? En wil je tips voor als je zelf naar Vlieland gaat? Lees dan ons reisverslag.
Naar het reisverslag

Vakantiehuis in de natuur Vlieland

Natuurhuisje

De Waddeneilanden zijn prachtig! En dan heeft Natuurhuisjes ook nog eens vakantiehuizen staan op de mooiste plekjes midden in de natuur, dat is nog eens genieten! Ben jij dus een echte natuurliefhebber en wil je graag een vakantiehuis op een mooie locatie boek dan bij Natuurhuisje.
Meer info & boeken

Waardering: 8.7 Booking,com
Bed & Breakfast de Getijden

Bed & Breakfast de Getijden

Op slechts vijf minuutjes fietsen van de veerboot ligt deze fijne bed & breakfast. De kamers zijn luxe en modern ingericht en er is gratis wifi. Het strand ligt op iets meer dan een kilometer van de bed & breakfast, je bent er zo! De directe omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandelingen.
Meer info & boeken

Waardering: 8.8 Booking,com
Appartement Ut End Vlieland

Ut endt

Bij de appartementen van Ut Endt beleef jij een heerlijke vakantie op Vlieland. Ze bieden ruimte aan twee tot vier personen. De locatie is fijn, het strand is op anderhalve kilometer afstand. Naar wens boek je een appartement met zeezicht.
Meer info & boeken

Bekijk aanbiedingen naar Vlieland:

Landal Vlieduyn appartement met sauna

Volg ons op sociale media:
FacebookInstgram