Oost-Vlieland

Op Vlieland tref je maar één dorp namelijk Oost-Vlieland. In dit rustige dorpje wonen ongeveer 1085 mensen en dat is 94% van de totale bevolking van het eiland. Het dorpje ligt direct aan zee helemaal in het oosten van Vlieland. Oost-Vlieland is tevens de hoofdplaats van Vlieland.

Op Vlieland rijden amper auto's dus ook niet in Oost-Vlieland. In dit dorp staan 39 rijksmonumenten. Het is misschien een klein dorpje maar het is wel fantastisch om hier even rond te kijken. In Oost-Vlieland tref je ook een fraai vakantiepark (Landal Vlieduyn).

Dorpsstraat

Wil je uitgaan op Vlieland dan is Oost-Vlieland hier het meest geschikt voor. De Dorpsstraat is de hoofdstraat van Oost-Vlieland en eigenlijk van het hele eiland. In deze gezellige straat is in de zomer veel te doen. Het is dé plek om een terrasje te pakken en te genieten van deze uniek omgeving. In de Dorpstraat zijn behoorlijk wat hotels, restaurants, bars en cafés. De straat valt in zijn geheel onder monumentenzorg. Er is dus veel moois te bekijken.

In deze historische dorpskern kun je natuurlijk ook een middagje heerlijk shoppen. Je koopt er mooie kleding en prachtige souvenirs van het eiland. In de Dorpsstraat zijn leuke Vlielandprodukten te koop. Denk bijvoorbeeld aan produkten waar de cranberry in is verwerkt. De cranberry groeit namelijk op het eiland. Ben jij fan van drop? Wat dacht je van dropsoorten zoals strandpalen, geitenkeutels en meeuwenflatsen. De drop is lekkerder dan dat de naam doet vermoeden maar orgineel is het zeker. En natuurlijk wil je graag een Vlielandshirtje scoren.

Braderie

Vier keer per jaar wordt in de Dorpsstraat een braderie georganiseerd. Het is dan zeker de moeite waard om in Oost-Vlieland te zijn. Op de gezellige braderie in de Dorpsstraat staan dan ongeveer 45 kramen. Veel Vlielanders verkopen op de braderie eigengemaakte artikelen. Je zult er zeker een leuke souvenir kunnen kopen.

Op de braderie worden tevens leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd zoals de wandelpony's en de schiettent van de Tennisclub Vlieland. WestCord Hotel de Wadden zorgt voor live muziek zodat de sfeer optimaal is.

De laatste braderie was op 1 augustus 2018.

Vuurtoren

Vergeet ook niet even een bezoekje te brengen aan de vuurtoren aan de rand van het dorp. De redelijke kleine vuurtoren staat op een duin van 40 meter hoog. Het uitzicht is vanaf de top van de vuurtoren dan ook zeer fraai. Je zult wel eerst een aantal trappen en de duin moeten overbruggen maar je wordt dan wel getrakteerd op een adembenemend uitzicht. Meer info

Tromp's Huys

Wat je zeker niet mag overslaan is een bezoek aan het museum Tromp's Huys gevestigd op Dorpsstraat 99, Oost-Vlieland. Het pand is het oudste gebouw van heel Vlieland. De bouw van dit pand is gestart in 1575. In dit museum leer je alles over de geschiedenis van Vlieland. De collectie bestaat onder andere uit foto's, klokken schilderijen, tekeningen, etsen, prenten, zeekaarten en scheepsmodellen etc. Leuk voor een dagje uit als het iets minder mooi weer is.

Nicolaaskerk

De Nicolaaskerk is gebouwd in 1607 en staat in het prachtige Oost-Vlieland. De kerk werd in 1647 verbouwd en is sindsdien niet meer ingrijpend aangepast.

De Nicolaaskerk is uniek omdat vroeger walviskaken werden gebruikt als grafstenen. Op het kerkhof tref je nog een replica van een dergelijke walviskaak. De originele walviskaken zijn naar binnen gehaald om te voorkomen dat deze zouden worden aangetast door de weersomstandigheden.

De kerk heeft een fraaie houten koepeldak en binnen zie je veel elementen terug van de scheepvaart. De pilaren zijn bijvoorbeeld gemaakt van een vroegere scheepsmast. Een aantal kerkbanken zijn gemaakt van juthout. De schitterende kroonluchters zijn geschonken door admiraal Michiel de Ruyter en de koning van Zweden.

Je kunt het beste op woensdagochtend (10.00-11.30 uur) deze kerk bezoeken omdat je dan kunt deelnemen aan een rondleiding.

Armhuis

Het Armhuis is een historisch pand op Vlieland. Tussen 1662 en 1950 werden er in dit gebouw weduwen en wezen van het eiland opgevangen. Het prachtige gebouw wordt nu gebruikt als café-restaurant. Het historische karakter van het pand is nog geheel aanwezig. Op de zolder van het Armhuis tref je wisselende exposities van kunstenaars.

Kortom als je op Vlieland bent vergeet dan niet om hier even wat te eten en/of te drinken want het 'decor' is prachtig. Het adres is Kerkplein 6, Oost-Vlieland.

West-Vlieland

West-Vlieland zul je op Vlieland niet meer vinden. Het dorpje is helaas 'verdronken' in de zee door sterke zeestromingen. De laatste twee huizen stonden er nog in 1736. Maar ook deze huizen zijn uiteindelijk kopje onder gegaan. In 1600 had dit dorpje rond de 1000 inwoners.

Traditionele meibrand

Jaarlijks zijn in het dorp aan de Waddendijk de traditionele meibranden. Snoeiafval en hout uit schuurtjes van de dorpelingen worden verzameld en op een stapel in brand gestoken. Met de meibrand wordt al eeuwen lang de lente verwelkomt, deze traditie gaat zelfs terug tot de 17e eeuw.

Landal Vlieduyn

Vakantie Vlieland bij Landal Vlieduyn

Zoek jij een fijn appartement in de duinen van Vlieland? Landal Vlieduyn ligt op slechts 200 meter van het strand!

Meer info

Hotels Vlieland

Hotels op Vlieland

Een hotel aan het strand of in de duinen? Bekijk het uitgebreide aanbod bij Booking.com!

Meer info

Vakantiehuizen Vlieland

Vakantiehuis Vlieland

Op Vlieland staan prachtige vakantiehuizen in een schitterende omgeving! Check het aanbod bij Belvilla!

Meer info

Reisgids Vlieland

Reisgidsen over Vlieland

Met een reisgids ontdek je de mooiste plekjes van het eiland Vlieland! Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info

Strandhotel Seeduyn Hotels.nl
Waardering: 7.9

Strandhotel SeeduynWinter Arrangement!

Nergens in Nederland vind je een hotel dat zo dicht aan zee ligt dan hier bij WestCord Strandhotel Seeduyn. Hier hoor je alleen nog maar het ruisen van de golven in de zee... Het hotels heeft kamers en appartementen en een fantastisch wellnesscenter met binnen- en buitenzwembad.

Appartement Vlieduyn Landal
Waardering park: 8.7

Strandhotel Seeduyn

Aanbieding!

Zoek jij een leuk appartement op Vlieland? Dit appartement van Landal is geschikt voor 2 personen. Landal Vlieduyn is geopend sinds 2017 dus nog bijna nieuw! Het ligt midden in de natuur in een duinpan en het appartement is zeer compleet ingericht. Er is zelfs een privé sauna, heerlijk! Oost-Vlieland is op loopafstand.

Vakantiehuis In 't Zand Belvilla
Waardering: 8.4

Vakantiehuis In 't Zand

Gezellig met familie of vrienden op vakantie naar Vlieland, dat gaat prima in deze bungalow! Hij heeft een fijne ligging midden in de duinen en vlakbij de strandopgang. Je zult direct verrast zijn door de gezellige sfeer in dit vakantiehuis. In de woonkamer is een open haard, heerlijk om hier met z'n allen bij te zitten na een strandwandeling. De woning is geschikt voor 9 personen.

Vakantiehuis Bosduif Aan Zee

Vakantiehuis Zeeschelp

Dit vakantiehuis is geschikt voor 7 personen en ligt aan de rand van het bos. In 5 minuten wandel je naar de Dorpsstraat en de haven. De woning is ideaal voor wie privacy kan waarderen.