Wandelen op Vlieland

Wandelen is misschien wel het leukste wat je kunt doen op Vlieland. Het is er namelijk heerlijk rustig en hoe fijn is het dat er op het eiland amper auto's rijden? De wandelroutes op Vlieland zijn gevarieerd. Wat dacht je van een wandeling door het bos of de duinen? Bijvoorbeeld in het schitterende bos Bomenland of een wandeling rond de Kroon's polders. Of maak jij liever een strandwandeling? Je gaat zeker genieten van de rust, de prachtige natuur en de schone lucht.

Wandelen op Vlieland door de duinenVlieland is een paradijs voor wandelaars.

Strandhotel Seeduyn
Waardering: 8.2

Strandhotel Seeduyn

Voordelige Arrangementen!

Ben jij toe aan een paar dagen Vlieland? Bij Voordeeluitjes vind je voordelige Vlieland-aanbiedingen. Bijvoorbeeld bij Strandhotel Seeduyn. Dit hotel ligt direct aan het strand en je kijkt er uit over zee, prachtig! Je maakt er mooie wandelingen over het strand of door de duinen, ideaal voor wie van wandelen houdt! Het hotel heeft bovendien een fijn wellnesscenter zodat je na een lange wandeling heerlijk kunt ontspannen.  -
Meer info & boeken

Zijn er veel vogels op Vlieland?

Als je houdt van mooie vergezichten, ruimte en als je het leuk vindt om vogels te spotten dan is Vlieland een ideaal eiland om te gaan wandelen. Op het eiland komen meer dan 200 vogelsoorten voor. Je gaat tijdens het wandelen de mooiste vogels zien. Op veel plekken zijn er vogelkijkhutten. Wist je dat er midden in de Kroon's Polders een vogelkijkhut staat waar je wel mag komen? Wie hebben hier zelf onder andere veel lepelaars gezien. Vergeet niet om om je verrekijker en fotocamera mee te nemen. Lees verder

Wandelen op het strand

De stranden op Vlieland zijn lang en breed. Een strandwandeling is dan ook echt de moeite waard. Als je op de top van een duin staat dan heb je vaak een prachtig uitzicht over de Noorzee, Waddenzee en het eiland. Bij helder weer zie je het buureiland Terschelling goed liggen.

Wandelen op de Vliehors

Ga zeker ook een wandeling maken in het unieke natuurgebied De Vliehors. De Vliehors is een enorme zandplaat van maar liefst 21 vierkante kilometer. De Vliehors is tevens een militair oefenterrein, je hebt daarom niet altijd toegang tot dit unieke natuurgebied. Meestal heb je in het weekend vrij toegang om de Vliehors te bezoeken. Kijk dan wel goed of je een rode vlag ziet want dan is het streng verboden om hier te gaan wandelen. Lees verder

Wandelen op de VliehorsDe strandvlakte de Vliehors is een unieke omgeving om te wandelen.

Gezonde zeelucht

Wat ook heel fijn is van Vlieland is de schone zeelucht die je inademt. Zeker als je gaat wandelen langs de kust profiteer je maximaal van de schone zeelucht. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat het veel gezonder is om te gaan wandelen op Vlieland dan bijvoorbeeld in de omgeving van een stad op het vasteland.

Wandelen door de duinen

Als je op Vlieland bent dan mag een wandeling door de duinen zeker niet ontbreken. Een leuke route is de rode route van vier kilometer door een prachtig open duingebied. De route start bij Camping Lange Paal. Volg de rode markering.

Wandelen bij de vuurtoren

Bij de vuurtoren van Vlieland start ook een mooie en gevarieerde wandelroute. Het is een route van ongeveer zes kilometer. Deze groene route gaat onder andere door de duinen en bossen. Boven op de Vuurboetsduin heb je een schitterend uitzicht over Vlieland en de Waddenzee. Wist je dat de Vuurboetsduin (43 meter) het hoogste punt is van Friesland? Lees verder

Wandelen bij vuurtoren Vlieland VlielandWat hebben we hebben genoten van de wandeling in de omgeving van de vuurtoren.

Wat zijn de mooie wandelroutes op Vlieland?

In het boekje Wandelen op Vlieland van Staatsbosbeheer staan negen fantastische wandelroutes beschreven. Het zijn gevarieerde routes met verschillende lengtes. In dit boekje tref je tevens aanvullende informatie over de natuur van het Waddeneiland. Als je gaat wandelen op Vlieland dan is het handig om dit boekje te kopen bij de VVV op het eiland (Havenweg 10). Wij hebben zelf ook een aantal wandelingen uit dit handige boekje gemaakt. Hieronder tref je een samenvatting van de wandelingen beschreven in het boekje van Staatsbosbeheer.


TIP! De wandelroutes zijn heel goed aangegeven met kleuren!
De wandelingen worden goed aangegeven met paaltjes. Iedere wandeling heeft een eigen kleur. Het is dus heel gemakkelijk om de route te volgen. Alleen heel soms missen we een paaltje zoals bij de route door Bomenland maar het lukt altijd wel om de wandelroute te herpakken.
Het komt dus altijd goed. Verdwalen is heel moeilijk op Vlieland.

1. Vuurboetsduin - Torenvijver (6.3 km, 2 uur).
Volg de paaltjes met de kleur groen en het startpunt is bij het Vuurboetsplein, de trap omhoog.

2. De Kikkerbult en Kooisplek ( 6.5 km, 2 uur)
Volg de paaltjes met de kleur blauw en het startpunt is aan de Postweg. Het is een pittige route en een goede conditie is aan te raden.

3. De Lange Paal - Nieuwe Kooi (4.0 km, ruim 1 uur)
Volg de paaltjes met de kleur groen en het startpunt is aan het fietspad bij de boswachterswoning. Tijdens deze wandeling kom je schapen en koeien tegen.

4. Oude kooi (1.3 km, 45 minuten)
Volg de paaltjes met de kleur blauw en het startpunt is langs de Postweg ter hoogte van de Oude Kooi.

5. Bomenland - Dodemansbol (4.5 km, 1.5 uur)
Volg de paaltjes met de kleur wit en het startpunt is in de buurt van het Posthuys. Onderweg kom je twee uitzichtpunten tegen. Geniet van de prachtige vergezichten. Lees verder

Wandelen BomenlandDe wandeling door Bomenland is een echte aanrader.

6. Posthuiswas - Kroon's polders (7.5 km, 2 uur)
Volg de paaltjes met kleur blauw en het startpunt is langs de Postweg ten oosten van het Posthuis. Deze route hebben we zelf gelopen en is echte aanrader. Je komt ook langs een vogelkijkhut midden in de Kroon's polders.

7. Weetjeswandeling De Lange Paal (2.2 km, 45 minuten)
Volg de paaltjes met kleur wit en het startpunt is aan het fietspad bij de boswachterswoning de Lange Paal. Dit is een ideale route om samen met de kinderen te lopen.

8. Dorpswandeling Sporen uit de zee (3.0 km, 1 uur)
Je kunt deze route het beste lopen met de routekaart in het boekje van Staatsbosbeheer. Het startpunt is bij het Havenplein in de buurt van de VVV. Je zult langs de leukste bezienswaardigheden van Oost-Vlieland lopen. Deze wandelroute is een echte aanrader!

9. Zeebodemwandeling (1.5 km, 2 uur)
Het startpunt van de zeebodemwandeling is bij De Noordwester (waddencentrum en zeeaquarium). Deze route is alleen te lopen met een wadgids. Aanmelden voor deze indrukwekkende wandeltocht doe je bij het waddencentrum (Dorpsstraat 150, Oost-Vlieland).

Mag je op Vlieland overal wandelen?

Op het populaire Waddeneiland mag je bijna overal vrij wandelen. In de Kroon's polders mag je niet vrij wandelen. Dit natuurgebied is alleen met een gids van Staatsbosbeheer te betreden. Je kunt overigens wel om de Kroon's polders heen wandelen wat ook een echte aanrader is om te doen. Op de zandvlakte de Vliehors mag je meestal alleen in het weekend wandelen omdat er door de week militaire oefeningen plaatsvinden. Wil je de Vliehors echt goed bekijken? Ga dan zeker mee met de Vliehors Expres. Dit is wat ons betreft de leukste excursie die je kunt doen op Vlieland. De Vliehors Expres rijdt ook door de week.

Mag je tijdens het broedseizoen wandelen op Vlieland?

Tussen 1 september en 15 maart mag je op Vlieland bijna overal wandelen. De uitzonderingen lees je hierboven. Tijdens het broedseizoen (van 15 maart tot 31 augustus) zijn sommige gebieden afgesloten zodat de vogels zo min mogelijk gestoord worden.


Bekijk ook:


Terug
naar activiteiten

Landal Vlieduyn

Vakantie Vlieland bij Landal Vlieduyn

Zoek jij een fijn appartement in de duinen van Vlieland? Landal Vlieduyn ligt op slechts 200 meter van het strand!

Meer info

Hotels Vlieland

Hotels op Vlieland

Een hotel aan het strand of in de duinen? Bekijk het uitgebreide aanbod bij Booking.com!

Meer info

Vakantiehuizen Vlieland

Vakantiehuis Vlieland

Op Vlieland staan prachtige vakantiehuizen in een schitterende omgeving! Check het aanbod bij Natuurhuisjes!

Meer info

Reisgids Vlieland

Reisgidsen over Vlieland

Met een reisgids ontdek je de mooiste plekjes van het eiland Vlieland! Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info
Waardering: 4.6/5.0
Landal Vlieduyn appartement met sauna

Appartement Vlieduyn

Aanbieding!

Zoek jij een leuk appartement op Vlieland? Dit appartement van Landal is geschikt voor 2 personen. Vanuit je appartement wandel je zo naar het strand! Het ligt midden in de natuur in een duinpan en het appartement is zeer compleet ingericht. Er is zelfs een privé sauna, heerlijk! Oost-Vlieland is op loopafstand.
Meer info & boeken

Waardering: 8.2 Voordeeluitjes
Strandhotel Seeduyn Strand Vlieland

Strandhotel Seeduyn

Wellnesscenter van 1000m2!

Nergens in Nederland vind je een hotel dat zo dicht aan zee ligt dan hier bij WestCord Strandhotel Seeduyn. Hier hoor je alleen nog maar het ruisen van de golven in de zee... Het hotels heeft kamers en appartementen en een fantastisch wellnesscenter met binnen- en buitenzwembad.
Meer info & boeken

Reisverslag Vlieland

Reisverslag Vlieland

Vier dagen lang zon, zee en strand, vier dagen Vlieland! We zagen veel van het eiland, wat een heerlijke tijd hebben we hier gehad! Wil je weten wat we er allemaal deden? En wil je tips voor als je zelf naar Vlieland gaat? Lees dan ons reisverslag.
Naar het reisverslag

Vakantiehuis in de natuur Vlieland

Natuurhuisje

De Waddeneilanden zijn prachtig! En dan heeft Natuurhuisjes ook nog eens vakantiehuizen staan op de mooiste plekjes midden in de natuur, dat is nog eens genieten! Ben jij dus een echte natuurliefhebber en wil je graag een vakantiehuis op een mooie locatie boek dan bij Natuurhuisje.
Meer info & boeken

Waardering: 8.7 Booking,com
Bed & Breakfast de Getijden

Bed & Breakfast de Getijden

Op slechts vijf minuutjes fietsen van de veerboot ligt deze fijne bed & breakfast. De kamers zijn luxe en modern ingericht en er is gratis wifi. Het strand ligt op iets meer dan een kilometer van de bed & breakfast, je bent er zo! De directe omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandelingen.
Meer info & boeken

Waardering: 8.8 Booking,com
Appartement Ut End Vlieland

Ut endt

Bij de appartementen van Ut Endt beleef jij een heerlijke vakantie op Vlieland. Ze bieden ruimte aan twee tot vier personen. De locatie is fijn, het strand is op anderhalve kilometer afstand. Naar wens boek je een appartement met zeezicht.
Meer info & boeken

Bekijk aanbiedingen naar Vlieland:

Landal Vlieduyn appartement met sauna

Volg ons op sociale media:
FacebookInstgram