Praktisch info over Vlieland

Vlieland hoort bij de provincie Friesland (Fryslân) en ligt tussen Texel en Terschelling. De lengte van het eiland is 12 kilometer en de breedte is 2 kilometer. Het eiland heeft slechts één dorp namelijk Oost-Vlieland. In dit dorp wonen de meeste mensen.

Het Waddeneiland heeft slechts 1085 inwoners en er wonen 30 mensen per km2. Na het andere Waddeneiland Schiermonnikoog is dit de dunstbevolkte gemeente van Nederland. De meeste mensen op het eiland werken in het toerisme en bij Staatsbosbeheer.

Per jaar komen er ongeveer 140.000 toeristen naar Vlieland. Dit klinkt veel maar dat is echter niet zo. Naar Texel gaan bijvoorbeeld 870.000 toeristen per jaar. Op dit prachtige eiland zul je dus gelukkig niet 'struikelen' over de toeristen. Het is er heerlijk rustig!

Vakantiehuis Bosduif VlielandReisgids Vlieland Aan Zee

Ga je op vakantie naar Vlieland dan is de reisgids 'Vlieland... een ander land' van Jolanda de Kruyf een geweldig boek om in huis te hebben. Je leest er alles over de duinpartijen, de strekdammen, de dijk en meer. Deze reisgids maakt je wegwijs op het eiland. Hij bevat tevens prachtige foto's en boeiende verhalen van eilantdjutters, schippers en redders. Bestel de gids en je krijgt direct het eilandgevoel!

Veerboot naar Vlieland

De overtocht naar Vlieland duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten. Met de snelboot ben je in ongeveer 45 minuten op Vlieland. De veerboot van Rederij Doeksen vertrekt uit Harlingen. en vaart naar Oost-Vlieland. De boot vaart maar een paar keer per dag.

Op Vlieland mag je de auto niet meenemen. Alleen bewoners van het eiland mogen met een auto rijden. De auto kun je parkeren op een bewaakte parkeerterrein bij de haven. Het is wel een stukje lopen dus zorg ervoor dat je iets eerder bent zodat je de boot niet mist. Vanaf sommige parkeerterreinen rijden pendelbussen zodat u niet perse hoeft te lopen. Aan de rand van Oost-Vlieland komt de boot aan. Het dorp en de hotels liggen op loopafstand.

Fiets huren

Tegenover de veerhaven kun je direct een fiets huren. Maar ook in de Dorpstraat van Oost-Vlieland zijn diverse fietsverhuurders. In totaal zijn er drie fietsverhuurbedrijven op Vlieland.

Openbaar vervoer op Vlieland

De meeste hotels liggen op loopafstand van de haven. Op de kade staat een bus van Arriva klaar, die rijdt dan langs Camping Stortemelk en de accommodaties aan de Noordzeekant.

Binnen de bebouwde kom tref je voldoende bushaltes. Buiten de bebouwde kom mag je de bus laten stoppen door je hand op te steken.

Natuurlijk is het ook mogelijk om gebruik te maken van een taxi. Er rijdt zelfs een elektrische TukTuk op het eiland.

Klimaat

Vlieland heeft een zeeklimaat. De invloed van de zee en wind is op dit eiland groter dan op het vasteland. Wolken zullen op Vlieland sneller overwaaien. Op warme dagen is het op Vlieland aangenamer dan op het vasteland. Op het eiland regent het een stuk minder en de zon schijnt vaker dan elders in Nederland. Het is dus een fijn klimaat voor een heerlijke vakantie!

In de zomer van 2018 was het op Vlieland erg droog. Het was daarom verboden om in bossen en in de natuurterreinen te roken of stoken. Het stoken van vuren en barbecueën was verboden in duingebieden, op heidegronden, in bossen en op veengronden.

Is Vlieland ook leuk voor kinderen?

Vlieland is voor kinderen een fijne locatie. Het is namelijk een overzichtelijk en zeer rustig eiland. Er rijden weinig auto's en het geweldige zandstrand vinden natuurlijk alle kinderen leuk.

Naast het strand heeft Vlieland ook een mooi zwembad. Mocht het weer wat minder zijn dan is een bezoekje aan zwembad Flidunen zeker een aanrader. Het binnenbad heeft onder andere een 50 meter lange glijbaan, 25 meter wedstrijdbad, recreatiebad, jet-stream, speelmateriaal etc. Het adres is De Uitlegger 2, Vlieland.

Voor kinderen van 2 t/m 6 jaar is de Wadexcursie 'Beertje Wad' een leuke activiteit om te doen. De kinderen zien tijdens deze excursie wat er allemaal leeft op het Wad. Echt leuk en leerzaam voor de kinderen!

Kun je trouwen op Vlieland?

Hebben julie trouwplannen? Overweeg dan zeker om dit doen op Vlieland! Het eiland wordt steeds vaker gekozen als trouwlocatie en dat is natuurlijk niet voor niets. Op Vlieland is het namelijk mogelijk om je eigen trouwlocatie te kiezen. Hoe romantisch is dat? Populaire locaties zijn: de vuurtoren, het Reddingshuisje, Podium Vlieland, het Armhuis of de Nicolaas Kerk. Voor welke locatie kiezen jullie?

Is het mogelijk om te eilandhoppen tussen Texel en Vlieland?

Ja, dat kan vanaf half mei t/m augustus. Je zult wel moeten reserveren bij Rederij de Vriendschap op Texel. Het is alleen mogelijk als het weersomstandigheden goed zijn.

Het is tevens mogelijk om vanaf Vlieland te varen naar Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Waddenhaven Vlieland

De waddenhaven ligt op slechts 15 minuten loopafstand van Oost-Vlieland. Er zijn in totaal 300 ligplaatsen. Helaas is het niet mogelijk om een ligplaats van te voren te reserveren.

In het havengebouw zijn ook sanitaire voorzieningen en er is een supermarkt en cafetaria gevestigd. De haven ligt op een prachtige locatie aan de rand van het bos op de oostpunt van het eiland. De kinderen hoeven zich ook niet te vervelen want er is zelfs een speeltuintje aanwezig.

Gezondheidszorg

Op Vlieland is geen ziekenhuis gevestigd maar wel een huisartsenpraktijk namelijk 'Huisartsenpraktijk Vlieland'. Deze praktijk is gevestigd op Molenglop 6.

Op Vlieland is ook een tandarts gevestigd. Het betreft 'Tandartsenpraktijk van Halteren-van Dijk'. De praktijk tref je op Boslaan 1.

Waar doe je de boodschappen op Vlieland?

Op het Waddeneiland zijn twee supermarkten, een havenwinkel, een bakker en een slager.

  • Coop, Dorpsstraat 108
  • Spar, Dorpsstraat 38
  • Bakkerij Westers, Dorpsstraat 98
  • Slagerij H’eerlijk Eten, Dorpsstraat 14
  • Havenwinkel, Havenweg 68

VVV Vlieland

Op Vlieland is een VVV kantoor. Je tref dit kantoor aan de Havenweg nummer 10.

Landal Vlieduyn

Vakantie Vlieland bij Landal Vlieduyn

Zoek jij een fijn appartement in de duinen van Vlieland? Landal Vlieduyn ligt op slechts 200 meter van het strand!

Meer info

Hotels Vlieland

Hotels op Vlieland

Een hotel aan het strand of in de duinen? Bekijk het uitgebreide aanbod bij Booking.com!

Meer info

Vakantiehuizen Vlieland

Vakantiehuis Vlieland

Op Vlieland staan prachtige vakantiehuizen in een schitterende omgeving! Check het aanbod bij Belvilla!

Meer info

Reisgids Vlieland

Reisgidsen over Vlieland

Met een reisgids ontdek je de mooiste plekjes van het eiland Vlieland! Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info

Vakantiehuis In 't Zand Belvilla
Waardering: 8.7

Vakantiehuis In 't ZandGezellig met familie of vrienden op vakantie naar Vlieland, dat gaat prima in deze bungalow! Hij heeft een fijne ligging midden in de duinen en vlakbij de strandopgang. Je zult direct verrast zijn door de gezellige sfeer in dit vakantiehuis. In de woonkamer is een open haard, heerlijk om hier met z'n allen bij te zitten na een strandwandeling. De woning is geschikt voor 9 personen.

Strandhotel Seeduyn Hotels.nl
Waardering: 8.3

Strandhotel SeeduynNergens in Nederland vind je een hotel dat zo dicht aan zee ligt dan hier bij WestCord Strandhotel Seeduyn. Hier hoor je alleen nog maar het ruisen van de golven in de zee... Het hotels heeft kamers en appartementen en een fantastisch wellnesscenter met binnen- en buitenzwembad.

Appartement Vlieduyn Landal
Waardering park: 8.7

Strandhotel Seeduyn

Aanbieding!

Zoek jij een leuk appartement op Vlieland? Dit appartement van Landal is geschikt voor 2 personen. Landal Vlieduyn is geopend sinds 2017 dus nog bijna nieuw! Het ligt midden in de natuur in een duinpan en het appartement is zeer compleet ingericht. Er is zelfs een privé sauna, heerlijk! Oost-Vlieland is op loopafstand.

Vakantiehuis Bosduif Aan Zee

Vakantiehuis ZeeschelpDit vakantiehuis is geschikt voor 7 personen en ligt aan de rand van het bos. In 5 minuten wandel je naar de Dorpsstraat en de haven. De woning is ideaal voor wie privacy kan waarderen.