Praktisch info over Vlieland


Feiten over Vlieland

Vlieland hoort bij de provincie Friesland (Fryslân) en ligt tussen Texel en Terschelling. Op het eiland wordt echter geen Fries gesproken. De lengte van het eiland is twaalf kilometer en de breedte is twee kilometer. Het eiland heeft slechts één dorp namelijk Oost-Vlieland. In dit dorp wonen de meeste mensen.

Het Waddeneiland heeft slechts 1138 inwoners (per 1 januari 2019) en er wonen dertig mensen per vierkante kilometer. Na het andere Waddeneiland Schiermonnikoog is dit de dunstbevolkte gemeente van Nederland. De meeste mensen op het eiland werken in het toerisme en bij Staatsbosbeheer.

Per jaar komen er ongeveer 140.000 toeristen naar Vlieland. Dit klinkt veel maar dat is echter niet zo. Naar Texel gaan bijvoorbeeld 870.000 toeristen per jaar. Op dit prachtige eiland zul je dus gelukkig niet 'struikelen' over de toeristen. Het is er heerlijk rustig!

Vakantiehuis Bosduif VlielandReisgids Vlieland Aan Zee

Ga je op vakantie naar Vlieland dan is de reisgids 'Vlieland... een ander land' van Jolanda de Kruyf een geweldig boek om in huis te hebben. Je leest er alles over de duinpartijen, de strekdammen, de dijk en meer. Deze reisgids maakt je wegwijs op het eiland. Hij bevat tevens prachtige foto's en boeiende verhalen van eilantdjutters, schippers en redders. Bestel de gids en je krijgt direct het eilandgevoel!


Hoe kom je bij de veerboot?

Als je op vakantie gaat naar Vlieland dan moet je de veerboot nemen bij Harlingen. Harlingen is te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Vanuit Leeuwarden is er een treinverbinding naar Harlingen. Kom je vanuit Amsterdam dan is er vanuit Alkmaar een busverbinding (Q-liner) richting Leeuwarden. Bij de halte Zurich stap je over op de bus naar Harlingen.


Veerboot naar Vlieland

De overtocht naar Vlieland duurt ongeveer 1 uur en 35 minuten. Met de snelboot ben je in ongeveer 45 minuten op Vlieland. De veerboot van Rederij Doeksen vertrekt uit Harlingen en vaart naar Oost-Vlieland. De boot vaart maar een paar keer per dag. Aan de rand van Oost-Vlieland komt de boot aan. Het dorp en de hotels liggen op loopafstand.

Snelboot naar VlielandMet de snelboot ben je in ongeveer 45 minuten op Vlieland.

Op Vlieland mag je de auto niet meenemen. Fietsen mogen mee maar daar betaal je wel extra voor. Alleen bewoners van het eiland mogen met een auto rijden.


Auto parkeren bij veerhaven

De auto parkeer je op een bewaakte parkeerterrein in de omgeving van de veerhaven. Het is mogelijk om de auto zowel binnen als buiten te parkeren. Volg de ANWB-borden naar het gewenste parkeerterrein. Het is wel een stukje lopen dus zorg ervoor dat je iets eerder bent zodat je de boot niet mist. Vanaf de meeste parkeerterreinen rijden pendelbussen naar de terminal zodat je niet perse hoeft te lopen. Bij de veerhaven zelf kun je de auto binnen parkeren. Op deze locatie zijn de parkeerkosten wel wat hoger. Parkeren doe je vanaf ongeveer acht euro per dag.


Wat doe je met je bagage?

Op Vlieland mag de auto niet mee en natuurlijk heb je wel bagage die naar je accommodatie gebracht moet worden. Veel hotels en vakantieparken op Vlieland hebben een gratis bagageservice zodat dit allemaal voor je geregeld wordt. Daarnaast zijn er twee bagagevervoerders op het eiland die dit ook voor je kunnen doen namelijk Bagagevervoer Wietze de Boer en Bagagevervoer Zeelen. Zit de vakantie er op? Neem dan minimaal 24 uur van te voren contact op met een bagagevervoerder om de bagage te laten vervoeren naar de terminal.


Fiets huren

Tegenover de veerhaven kun je direct een fiets huren. Maar ook in de Dorpstraat van Oost-Vlieland zijn diverse fietsverhuurders. In totaal zijn er drie fietsverhuurbedrijven op Vlieland.


Openbaar vervoer op Vlieland

De meeste hotels liggen op loopafstand van de haven. Op de kade staat een bus van Arriva klaar, die rijdt dan langs Camping Stortemelk en de accommodaties aan de Noordzeekant. Binnen de bebouwde kom tref je voldoende bushaltes. Buiten de bebouwde kom mag je de bus laten stoppen door je hand op te steken. Natuurlijk is het ook mogelijk om gebruik te maken van een taxi. Er rijdt zelfs een elektrische TukTuk op het eiland.


Klimaat

Vlieland heeft een zeeklimaat. De invloed van de zee en wind is op dit eiland groter dan op het vasteland. Wolken waaien op Vlieland sneller over. Op warme dagen is het op Vlieland aangenamer dan op het vasteland. Op het eiland regent het een stuk minder en de zon schijnt vaker dan elders in Nederland. Het eiland heeft dus een fijn klimaat voor een heerlijke vakantie!

In de zomer van 2019 was het op Vlieland erg droog. Het was daarom verboden om in bossen en in de natuurterreinen te roken of stoken. Het stoken van vuren en barbecueën was verboden in duingebieden, op heidegronden, in bossen en op veengronden.


Waddenhaven Vlieland

De waddenhaven ligt op slechts 15 minuten loopafstand van Oost-Vlieland. Er zijn in totaal 300 ligplaatsen. Helaas is het niet mogelijk om een ligplaats van te voren te reserveren. In het havengebouw zijn ook sanitaire voorzieningen en er is een supermarkt en cafetaria gevestigd. De haven ligt op een prachtige locatie aan de rand van het bos op de oostpunt van het eiland. De kinderen hoeven zich ook niet te vervelen want er is zelfs een speeltuintje aanwezig.


Gezondheidszorg

Op Vlieland is geen ziekenhuis gevestigd maar wel een huisartsenpraktijk namelijk 'Huisartsenpraktijk Vlieland'. Deze praktijk is gevestigd op Molenglop 6. Op Vlieland is ook een tandarts gevestigd. Het betreft 'Tandartsenpraktijk van Halteren-van Dijk'. De praktijk tref je op Boslaan 1.


Waar doe je de boodschappen op Vlieland?

Op het Waddeneiland zijn twee supermarkten, een havenwinkel, een bakker en een slager.

  • Coop, Dorpsstraat 108
  • Spar, Dorpsstraat 38
  • Bakkerij Westers, Dorpsstraat 98
  • Slagerij H’eerlijk Eten, Dorpsstraat 14
  • Havenwinkel, Havenweg 68

VVV Vlieland

Op Vlieland is een VVV kantoor. Je tref dit kantoor aan de Havenweg nummer 10.

Landal Vlieduyn

Vakantie Vlieland bij Landal Vlieduyn

Zoek jij een fijn appartement in de duinen van Vlieland? Landal Vlieduyn ligt op slechts 200 meter van het strand!

Meer info

Hotels Vlieland

Hotels op Vlieland

Een hotel aan het strand of in de duinen? Bekijk het uitgebreide aanbod bij Booking.com!

Meer info

Vakantiehuizen Vlieland

Vakantiehuis Vlieland

Op Vlieland staan prachtige vakantiehuizen in een schitterende omgeving! Check het aanbod bij Belvilla!

Meer info

Reisgids Vlieland

Reisgidsen over Vlieland

Met een reisgids ontdek je de mooiste plekjes van het eiland Vlieland! Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info

Strandhotel Seeduyn Hotels.nl
Waardering: 7.9

Strandhotel SeeduynWinter Arrangement!

Nergens in Nederland vind je een hotel dat zo dicht aan zee ligt dan hier bij WestCord Strandhotel Seeduyn. Hier hoor je alleen nog maar het ruisen van de golven in de zee... Het hotels heeft kamers en appartementen en een fantastisch wellnesscenter met binnen- en buitenzwembad.

Appartement Vlieduyn Landal
Waardering park: 8.6

Strandhotel Seeduyn

Aanbieding!

Zoek jij een leuk appartement op Vlieland? Dit appartement van Landal is geschikt voor 2 personen. Landal Vlieduyn is geopend sinds 2017 dus nog bijna nieuw! Het ligt midden in de natuur in een duinpan en het appartement is zeer compleet ingericht. Er is zelfs een privé sauna, heerlijk! Oost-Vlieland is op loopafstand.

Vakantiehuis In 't Zand Belvilla
Waardering: 8.4

Vakantiehuis In 't Zand

Aanbieding!

Gezellig met familie of vrienden op vakantie naar Vlieland, dat gaat prima in deze bungalow! Hij heeft een fijne ligging midden in de duinen en vlakbij de strandopgang. Je zult direct verrast zijn door de gezellige sfeer in dit vakantiehuis. In de woonkamer is een open haard, heerlijk om hier met z'n allen bij te zitten na een strandwandeling. De woning is geschikt voor 9 personen.

Vakantiehuis Bosduif Aan Zee

Vakantiehuis Zeeschelp

Aanbieding!

Dit vakantiehuis is geschikt voor 7 personen en ligt aan de rand van het bos. In 5 minuten wandel je naar de Dorpsstraat en de haven. De woning is ideaal voor wie privacy kan waarderen.